Nee zeggen is sterk spul. Het houdt anderen op afstand, het weerhoudt je van een impulsieve aankoop of, bijvoorbeeld, een te snel antwoord. Nee kan je behoeden voor ellende.

Nee is als een botsing

Ouders zullen zich de nee-fase van hun kinderen wellicht als een minder makkelijke periode herinneren. Wat een lastig gedoe toch, zo’n kleine wurm die de kont tegen de krib gooit door nee te zeggen tegen de meest fantastische voorstellen………!
Nee is als een botsing: je biedt weerstand bij wat je ontmoet. Blijkbaar hebben we dat nodig in een bepaalde fase van onze ontwikkeling. Als we dat nee zeggen doen op momenten wanneer dat belemmerend werkt, wordt het een ander verhaal. Dan werkt het als een rem op de wagen. Bijvoorbeeld wanneer je je bezig houdt met vragen als:

Welk werk past bij me? Hoe ben ik het best in een relatie? Waar ben ik echt goed in?

Brandjes blussen

Om je eigen antwoorden te vinden, vraagt een open mind, een ja! Dat valt niet altijd mee in een tijd waarin de druk van alle kanten toe lijkt te nemen. Kortetermijnoplossingen lijken dan juist voor de hand te liggen. En dan ben je al gauw aan het brandjes blussen. Onder druk zeggen mensen vaak nee tegen hun verlangens en idealen. Dan zeg je nee tegen de energiebronnen die je vrij ter beschikking hebt.

Leven en overleven

Natuurlijk moet de hypotheek of de huur betaald worden iedere maand en dienen boodschappen keurig afgerekend te worden in de winkel. Maar leven hoeft geen overleven te worden. Dat kost energie. Ontdek wat bij je past en zeg daar ja tegen. Dan kom je tot je recht. Hoe meer diversiteit, des te beter. Dat is de kracht van ieder mens.

Energie en plezier krijg en van je werk. Nee zeggen hierop? Mooi niet!