talenten

Ik weet zeker dat je er weinig moeite mee zal hebben als ik beweer dat talenten, gaven zijn. En er zullen weinigen zijn die protesteren, wanneer ik zeg dat gaven je zijn gegeven en dus niet meer aangeleerd hoeven te worden.

Kun je me volgen tot zover?

Waarom gebeurt het dan zo vaak, dat zodra het over talenten gaat, er gesproken wordt over wat iemand kan en doet? Dan praten we namelijk over vaardigheden en gedrag. En dat is bij uitstek het terrein van leren en aanleren. Dat gaat dus niet over wat eigen is. Eens?

Tegenwoordig is het heel normaal dat methodes leidend zijn. Van jongs af worden we daar mee geconfronteerd. Overal staan programma’s klaar, worden eisen en voorwaarden gesteld en moeten leerlingen en werknemers aan van alles voldoen. Alle routes zijn al uitgestippeld. Dat is per definitie een talent-onvriendelijke aanpak.

Heel vreemd eigenlijk dat die tendens alleen maar sterker wordt. Want als er gewerkt en uitgegaan zou worden van talenten, zouden we gebruik maken van menselijk potentieel. Dat kun je niet aan of uit zetten. Dat is permanent beschikbaar. Hoe efficiënt is dat….?!

In tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt, gaat het bij talenten niet over doen wat je leuk vindt. Talenten zijn absoluut geen vrijblijvend theekransje. Je talenten zijn je energiebronnen die wachten om aangeboord te worden. Die hebben jouw regie nodig.

Als je dat spel beheerst, dan weet je bijvoorbeeld in hoeverre je onafhankelijk wilt zijn, hoe hoog je de lat voor jezelf wilt leggen, hoe sterk je behoefte aan aandacht en sturing geven is. Dat geeft je inzicht in hoe jij je werk en je relaties vormgeeft, zodat je er energie van krijgt.

Op die manier betaalt talent zichzelf uit.

En dat is een interessant gezichtspunt in een wereld waarin resultaatgericht, rendement denken hoog in het vaandel staat. Dan zou talentgericht denken op nummer één moeten staan in werk en relaties. Want gebruik maken van gaven die voor het oprapen liggen, hoe rendabel is dat?

Door oefening en uitwisseling komen talenten tot leven. In het echte leven blijk je precies over die kwaliteiten te beschikken die jou helpen om je idealen vorm te geven.

Een betere beloning kan ik me niet voorstellen.

Talentenkennis is goud waard. Het werkt precies zoals Johan Cruijff al zei: Je gaat het pas zien als je het door hebt.