Durf jij te denken dat je over een geweldig kapitaal beschikt? En heb je de moed om er van uit te gaan dat je alles in je hebt om geluk te ervaren in leven en werk?

Het lijkt gemakkelijker om te kijken wat er nog niet goed gaat en wat je allemaal nog moet leren. Het is heel gebruikelijk om pas hulp te zoeken als je bent vastgelopen.

Laten we nu eens de andere kant op kijken. Die van de mogelijkheden.

Succesmomenten

Het levert veel kostbare informatie op wanneer je meer aandacht vestigt op je succesmomenten. Dan zul je namelijk ontdekken op welke manier jij zonder moeite, het best functioneert. En dat is veel bereikbaarder dan ons vaak wordt voorgehouden.

Ga maar eens in gedachten terug naar zo’n succesmoment in je loopbaan. Het is zo’n moment geweest waarop je maximaal rendement haalde uit je kostbaarste bezit: jouw talenten.

 

Als ondernemend mens word je schuldig

Met de inzet van je talenten, verander je iets in de wereld. Door te ondernemen met je persoonlijk kapitaal wordt je veroorzaker. En dus schuldig. En daar maak je niet alleen vrienden mee. Veranderingen roepen altijd weerstand op, omdat we nu eenmaal niet hetzelfde zijn. Samenwerken wordt dus een heel ander verhaal, als je ook van elkaars talenten bewust bent.

Het goede nieuws is ook, dat je door zo te investeren, geen rente hoeft te betalen. De schuld die je als veroorzaker op je neemt, heet: verantwoordelijkheid.

Als wat je teweeg brengt, voor alles en iedereen een goede uitwerking heeft, wie heeft er dan moeite met schuld?

 

Uitschenken, die talenten!

Een zinvolle manier om een schuld op je te nemen, is door je talenten in te zetten. Het zijn de gaven die je zijn gegeven. Het is de bedoeling dat je ze met anderen deelt. Dan krijgt het Griekse woord ‘talent’ weer betekenis: de massa water waarmee een amfora kon worden gevuld. Water is een levensbrenger en wil stromen, net als talenten. Uitschenken dus. Dan krijgen ze pas waarde!