Valt het jou ook op hoeveel verleidelijke aanbiedingen er dagelijks langskomen? En vind jij het ook zo opmerkelijk dat het accent bijna altijd ligt op: snel, makkelijk en goedkoop? 

Geen wonder dat een begrip als duurzaam afgezaagd gaat klinken. Het wordt niet begrepen vanuit dit geld-gericht denken. Het is alsof we de natuur (en daarmee onszelf) opnieuw proberen uit te vinden.

Gebruik maken van natuurlijke principes, is de enige optie om vooruitgang te boeken. En dat betekent: groeien door weerstand heen. Precies zoals bij een gezonde bevalling gebeurt.

Maar als we als kasplantjes op zoek zijn naar de minst pijnlijke route, dan krijg je wat je wenst: snel, makkelijk en goedkoop. 

Het resultaat is dat ondernemers niet meer dan een baan creëren voor zichzelf en werknemers dingen doen waar ze niet achter staan. 

Hoeveel onderzoeken moeten er nog volgen, waaruit blijkt dat zonder eigenaarschap, de arbeidsmarkt dichtslibt met nog meer bullshit banen? Hoeveel leed moet er nog geleden worden door mensen, die tegen beter weten in hun talenten laten opdrogen?

Als iets niet werkt, moet je het anders gaan doen.

De pijn die je onderweg ervaart, zou je zomaar van dienst kunnen zijn: je wordt je namelijk bewust van iets. 

Kiezen voor snel, makkelijk en goedkoop is verleidelijk maar maakt je tot consument. Je laat het talent waarmee je tot producent kunt worden, ongebruikt liggen.

Maak je eenmaal gebruik van je natuurlijke gaven, dan hoef je niet in de verleiding te komen en terug te schrikken voor natuurlijke groei. Die van: Langzaam, moeizaam en duurzaam. Uiteindelijk is dat de slimste investering.