Wat vind jij van deze gedachte:

‘Het kind heeft de toekomst in zich. Het is de eer aan volwassenen om het kind optimale ontwikkelingsmogelijkheden te bieden’.

Klinkt heel logisch, toch? Zo’n benadering wens je ieder kind toe.

Het voelt heel anders wanneer ik zou zeggen:

‘Het kind is een onbeschreven blad. Het is de eer aan volwassenen om voor het kind te bepalen welke weg het moet gaan’.

Hoe veel weerstand deze bewering ook oproept, het is exact hoe er met vele kinderen en jongeren wordt omgegaan.

Zij leiden hetzelfde hectische bestaan als de meeste volwassenen. Ze dienen aan de meest krankzinnige eisen te voldoen en kunnen niet anders dan braaf zijn en gehoorzamen. Op avontuur gaan en je eigen weg volgen, is geen optie in de leerfabriek.

Ouders zitten vaak in dezelfde hamster-molen: Ook zij staan op alle mogelijke manieren onder grote druk om het hele circus draaiende te houden. Dat lijkt op overleven.

Ondertussen zijn er allerlei interessante ontwikkelingen gaande en vindt vernieuwing plaats. Zo is er begin deze eeuw een geheel nieuw beroep ontstaan: 

De kindercoach!

Het is het antwoord op die eerste gedachte: 

Het kind IS de toekomst.

Een onafhankelijke kindercoach die vanuit inzicht en ervaring meekijkt naar de ontwikkeling van kinderen en jongeren, is gericht op de innerlijke vraag die het kind of de jongere stelt. Zo’n kindercoach is geen dompteur die het kind verleidt kunstjes te leren, zodat de volwassenen tevreden zijn. Daarom maakt hij geen gebruik van vaste modellen en methodes waarbij de doelen al zijn bepaald. Een kindercoach die er vanuit gaat dat het kind zijn eigen toekomst tegemoet gaat, stemt af op de ontwikkelingsbehoefte van het kind. Hij kijkt vanuit een breed perspectief.

De kindercoach die zich als persoon, professional en ondernemer geworteld voelt, kan een sleutelrol spelen in deze overspannen samenleving waarin overleven het motto lijkt.

Kindercoaching in zijn gezonde vorm, gaat over leven.