Kindercoaches zijn nodig

‘The finest inheritance you can give to a child is to allow it to make its own way, completely on its own feet’.
Isadora Duncan

Wanneer je  ‘begeleiding voor kinderen’ googelt krijg je ruim 10.000.000 hits!! Een kleine greep hieruit: pedagogische begeleiding, kinder- en jeugdbescherming, Bureau Jeugdzorg, CJG, jeugd GGZ, opvoedpoli en Veilig Thuis. Vele ambulante hulpverleners, maatschappelijk werkers, kinderpsychologen, kinderpsychiaters, orthopedagogen, logopedisten, RT-ers, fysiotherapeuten, counselors en therapeuten.

Het is overduidelijk: er is dringend behoefte aan, gezien het gigantische aanbod. Toch vraag ik me af: Als er zoveel hulp is, waarom lopen zoveel kinderen dan vast, of worden met een diagnose opgezadeld. En zitten ouders soms jaren met hun handen in het haar?  De waslijst aan regels, protocollen en wachtlijsten groeit en groeit…..

In deze rap veranderende wereld is een ‘ongeregelde’ benadering van kinderen nodig die alle lagen van het mens zijn aanspreekt. Gericht op kind zijn, het zien van mogelijkheden en ontwikkelen van talenten. Geen symptoom- of probleembestrijding. Die zijn er wel, maar daar hoef je de aandacht niet op te richten. De vraag:’ Wat wil je dat er groeit in een kind?’ richt de aandacht op mogelijkheden.

Kind zijn in deze tijd

Kindercoaching is een moderne en frisse benadering. Coach zijn voor kinderen is een vak. Het is niet toevallig dat deze nieuwe vorm is ontstaan. Het beroep is voortgekomen vanuit een diepe behoefte, vanuit het kind en de ouders zelf. Vele bekendere vormen van hulpverlening voor kinderen zijn gebaseerd op iets ouds. Van hoe volwassenen vinden wat wel en niet goed is voor een kind. Dat werkt niet meer. Kindercoaches zijn dé nieuwe hulpverleners voor kinderen, passend in deze tijd.

Een kindercoach begeleidt kinderen in en tijdens hun KIND-zijn. Een kindercoach spreekt het zelf oplossend vermogen van het kind en de ouders aan en begeleidt hen voorbij moeilijkheden en blokkades. Mooi he?