Er wordt veel gezegd, geschreven, gespeculeerd, gelogen en gezwegen over de wonderlijke wereld anno 2020. Er komt ook veel helderheid……bizar veel. Tot nu toe onzichtbare waarheden en structuren komen aan het licht.

De hoeveelheid info over de huidige toestand is overrompelend. Een tsunami aan informatie, lusten en lasten. Hoe verwerk je dat? Wat klopt wel/ niet? Om dit allemaal ook nog een beetje logisch op een rijtje krijgen, is een dagtaak!

‘Je gaat het pas zien, als je het doorhebt’, aldus Cruijff. Dat kan niemand ontkennen.  Maar het voelt knap ongemakkelijk in het begin. Wanneer je iets doorhebt en je ziet het, kun je nooit meer doen alsof je het niet ziet. Of weet.

In het algemeen kunnen we concluderen dat het dagelijks leven nogal bizar is geworden. Grimmig ook, hier en daar. In ieder geval een onnatuurlijke gang van zaken.

Dat wat er nu plaatsvindt, is niet iets nieuws, of spontaans. Het heeft een lange voorbereidingstijd gehad van minstens 100 jaar. Die tijd is nu voorbij aan het gaan, we gaan nu voor het ‘echie’.

Dit stukje tekst gaf ik jarenlang mee in mijn trainingen:

We leven in een tijd van veelvuldig en omvangrijk institutioneel falen met resultaten die niemand wil. Een nieuwe vorm van persoonlijk leiderschap en samenwerking is nodig waardoor we de wereld op een nieuwe manier kunnen zien. Als we maar bereid zijn in contact te komen met ons ware zelf… ‘                                                         Otto Sharmer

“Ja, mooi…..” Dat was meestal de reactie op deze tekst. MAAR NU!! Holy moly…..het lijkt alsof de tekst water heeft gekregen, het komt ineens boven de grond!

Wanneer je om je heen kijkt, zie je helder en duidelijk dat ‘het institutionele’ dagelijks faalt.
In contact komen met je ware zelf klinkt ook mooi. Meteen gevolgd door de vraag: HOE DAN?

Er is totaal geen gebruiksaanwijzing of methode die je vertelt wat je moet of kunt doen. Hoe je je hierin kunt bewegen. Tenminste, niet van buiten-of bovenaf. Da’s ook weer goed nieuws!

In contact komen met je ware zelf nodigt uit je natuurlijke eigenheid te erkennen. Da’s stap 1. Alleen maar erkennen! Zodra je daar behapbare ondertiteling bij vindt, kun je er woorden aan geven. Dat is stap 2.

En dan heb je het door, omdat je het ziet.