controle

Stel dat er een werk- en baanplicht zou bestaan voor 18 tot 31 jarigen.

Daarbij is wettelijk bepaald dat je een minimum aantal uren op de werkvloer aanwezig moet zijn. De werkinspectie ziet er op toe dat dit ook echt gebeurt. Ondernemersactiviteiten worden in deze levensfase beschouwd als verzuim.

Tijdens je loopbaan word je wekelijks getest op alle onderdelen van je werkzaamheden. In een centraal geregeld meetsysteem worden de uitslagen verwerkt. Deze zijn bepalend voor het werk dat je toegewezen krijgt en het salaris dat daarbij hoort.

Zo, nu mag je weer even op adem komen. Wat een akeligheid, dat willen we natuurlijk niet!

Toch is wat je net gelezen hebt de werkelijkheid waarin de meeste 5 tot 18 jarigen leven. De opgroeiende, jonge mens wordt van alle kanten gemanipuleerd en ingeklemd door vrijheid beperkende maatregelen. En met hen het onderwijzend personeel, dat met zijn diploma gerichte instelling deze vorm van slavernij mede in stand houdt.

Want zo mogen we dit systeem noemen.

Zodra de jonge mens volwassen is geworden, blijkt hij met die diploma’s onderdeel te zijn geworden van een streng gecontroleerd systeem. Het draait om het hebben van een baan en daarmee de mogelijkheid om schulden af te lossen. Dat die baan verder zinloos is, wordt door steeds meer mensen ervaren. Het is een Orwell-achtige realiteit waar velen met de nodige pijn uit ontwaken. En ervaren wordt als een bevrijding.

Wanneer je de film The Truman Show hebt gezien, weet je precies wat ik bedoel.

Truman wordt wakker, omdat de regisseur die zijn leven beheerst, fouten maakt. Dat zet hem aan het denken. Heel zijn leven blijkt in scene gezet te zijn!  Dat inzicht maakt dat hij gemotiveerd wordt om zelf de regie over zijn leven terug te pakken. Ongelooflijk hoe krachtig dat wordt neergezet!

Wie bereid is om wakker te worden, helpt mee om het verschil te maken in de wereld. En dat kan ieder moment, zonder voorwaarden.

Ook dit voorjaar doet de natuur ons weer voor hoe het spelletje werkt: Net als bij Truman, komt die beweging van binnenuit. In de natuur en in de mens aanwezig om tot bloei te komen.

Vanuit dat besef ben je van betekenis voor kinderen en jongeren. Alleen dan kunnen we er voor zorgen dat generaties na ons de Truman Show alleen nog maar als film herkennen.