geluk

“Ik wil graag dat mijn kinderen gelukkig worden,” hoor je ouders vaak zeggen. Daardoor wordt de indruk gewekt alsof geluk iets is waarvoor je iets moet doen. 

Kinderen gaan hier van nature heel anders mee om:

Vraag een jongetje of meisje wat hij later wil worden. Je krijgt beslist antwoord. Terwijl die kleine vol overgave roept: “Brandweer!” “Dierendokter!” “Papa!”, beleeft hij het alsof het realiteit is. En realiteit is het, want het kind beleeft het op dat moment!

Kinderen zijn wijs. Zij ‘weten’ dat geluk geen product is van de zintuigelijke wereld. Dat komt van binnenuit. Dat kun je overal ervaren, onafhankelijk van welke omstandigheden dan ook.

Daarom heeft het ook geen zin om naar werkgeluk te streven door eerst de omstandigheden te perfectioneren. Het bedrijf of de organisatie waar je werkt, kan niets voor je betekenen, als je niet eerst zelf weet wat voor jou werkt. Werkgeluk is alleen mogelijk wanneer je eerst naar binnen hebt gekeken en hebt ontdekt waar jij energie van krijgt.

Als je de spontaniteit van het kind in je laat spreken, wordt duidelijk: Gelukkig kun je niet worden, dat kan je alleen maar zijn. Als dat geen goed nieuws is………..!