ergens voor in de wieg gelegd zijn

Met deze uitspraak raak ik iets aan waar het naar mijn smaak in het leven om draait: Of je wel of niet doet wat bij je past, je eigen weg gaat. Dat vraagstuk zullen de meesten wel herkennen.
De een lukt het ogenschijnlijk beter om daar een antwoord op te vinden dan de ander.
Sommigen wisselen vaak van baan of partner, worden ziek of krijgen een ongeluk. En heel veel onder ons voelen zich klem gezet door de manier waarop de school, de overheid, of de werkgever bepaalt wat goed voor ze is. Zij hebben zich uitgeleverd aan een andere autoriteit en zien de mogelijkheden van hun eigen potentieel over het hoofd.

Mensgericht coachen

Of je doet waarvoor je in de wieg gelegd bent, wordt zichtbaar door het overwinnen van de nodige weerstanden. Alleen van de zon kunnen we zeggen dat ze voor niets opkomt.
Levenservaring brengt je niet alleen dichter bij je graf, maar tegelijkertijd ook bij je oorsprong: de reden waarom je in de wieg gelegd bent.
De diepzinnigheid van zo’n eenvoudige uitspraak geeft aan hoe belangrijk het is om als coach mensgericht te kijken.
Wanneer de modellen, trucs en methodes leidend zijn ( en dat geldt voor bijna al het onderwijs en heel veel werksituaties waarin jong en oud zich bevindt), gaat het mis. Dan zijn het de plannen van anderen die jou in een richting forceren. En dat is per definitie schadelijk.
Als je doet waarvoor je in de wieg gelegd bent, volg je namelijk je eigen weg. Dan stap je niet in andermans voetsporen. Dan sluit je geen compromissen maar zoek je de samenwerking die jou en de ander versterkt.
Daarom werken al die aangeleerde strategieën maar tijdelijk. Dat zijn geen duurzame oplossingen die jou helpen om je eigen stijl te ontwikkelen en jezelf te zijn.
Authenticiteit vraagt om moed. Moed om verschillig te zijn. Daar zijn we allemaal voor in de wieg gelegd.