een groot mens

The Giant is zo’n film die je aandacht tot het einde vasthoudt. Hij vertelt over het waargebeurde verhaal van twee broers waarvan één alsmaar doorgroeit. Hij wordt uiteindelijk als een kermisattractie ingezet om geld te verdienen. Niemand is geïnteresseerd in de persoon die ‘woont’ in dat enorme lichaam. Hij is een bezienswaardigheid, meer niet.

Die fascinatie voor het uiterlijk is natuurlijk wel begrijpelijk.

Het is hetzelfde wanneer je geïmponeerd kunt worden door mensen die veel geld verdienen. Het is het grote huis, de luxe auto, of het vergaarde kapitaal dat aandacht trekt. Alsof steeds meer verdienen, beter is dan jaarlijks evenveel of zelfs iets minder verdienen. 

De vraag in hoeverre je gelukkiger wordt van groeiende winstcijfers, heeft tot interessante onderzoeksresultaten geleid.

Het blijkt dat meer verdienen, tot 70 duizend euro op jaarbasis, meer geluk oplevert. Ben je eenmaal zover, dan is daarmee ook een bepaalde grens bereikt. Ons geluksgevoel blijkt niet toe te nemen, door met nog hogere cijfers boven die grens uit te groeien.

Blijkbaar bestaat er zoiets als een natuurlijke maat. Planten, dieren en mensen, ‘weten’ dat. Ooit een eik van 200 meter hoog gezien?

Alsmaar doorgroeien, gaat uiteindelijk ten koste van de organisatie of het organisme zelf. Scholen worden kantoren, kruideniers worden multinationals, boerderijen worden fabrieken. Het natuurlijke evenwicht is verstoord. De kwaliteit van leven neemt af.

Wanneer we het over (zelf)bewustzijn hebben, heeft groeien een heel andere betekenis. Op deze manier groeien zou je eigenlijk nooit genoeg van moeten krijgen. Voortdurende groei, is in dit verband het beste medicijn om gezond te blijven. 

Dat is wat met het woord ‘ont-wikkelen’ bedoeld wordt: je pelt als het ware steeds meer lagen af, zodat je kern zichtbaarder wordt. Het is de omgekeerde weg van lichamelijke groei: minder is meer. Precies waar The Giant over gaat.

Dat niemand door had wat er in die reusachtige Spanjaard omging, leidt op het eind tot een verrassend plot. De man blijkt op een heel andere manier een groot mens te zijn geworden. Het was dat grote lichaam waardoor iedereen op een dwaalspoor werd gezet. 

Dat andere groeiproces kon pas zichtbaar worden, nadat hij was gestorven. Maar dat ontdek je zelf wel.