een goede coach

Natuurlijk wil je als coach weten wat voor jou het beste werkt. Je beschikt namelijk over één instrument dat werkelijk telt: dat ben je zelf! Hoe beter je dit instrument ‘bespeelt,’ des te waardevoller de uitwisseling met je cliënten zal zijn. Dat maakt je tot een goede coach.

De waarde die je biedt, wordt niet bepaald door je methodes, werkvormen, of aangeleerde vaardigheden. Een gevolgde opleiding of behaald certificaat is hooguit een opstapje of aanmoediging.

Zelfkennis en levenservaring bepaalt in eerste instantie de waarde van jou als coach.

Werkgeluk ervaren als coach,  is alleen mogelijk als je weet wat voor jou werkt en je eigenaarschap neemt over je potentieel. Dat betekent dat je moeite doet om erachter te komen wat jou onderscheidt; dat je bereid bent de verantwoordelijkheid te nemen voor het gaan van je eigen weg. Precies waar je klanten naar op zoek zijn!

Of dat altijd leuk is? Nee, zeker niet. 

Leven en werken is een continu ontwikkelingsproces. Een groeimodel! Al doende onderzoekend bezig zijn, betekent ook: twijfelen, falen en onzeker zijn. Je bent immers niet perfect en nooit af. En als coach verkoop je geen kant en klare oplossingen. 

Je bent een tijdelijke reisgenoot van iemand die op weg naar zijn bestemming, hulp van je vraagt. En hoe heerlijk is het als je die kan bieden, terwijl je in kan spelen op wie en wat zich aandient.

Een goede coach is bereid om te Spelen. Met een hoofdletter dus.