groene vingers

Wil jij dat alles wat je plant, ook werkelijk wortel schiet in je tuin? Dan kijk jij vast en zeker ook op die kaartjes met symbolen voor: Schaduw, half schaduw en volle zon. 

Op dezelfde manier werkt het ook met jouw talenten. Zij hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig om optimaal te groeien. Elk talent op zijn manier. Zodra je weet hoe dat bij jou zit en hier de verantwoordelijkheid voor neemt, floreer je.

Zet je een van je talenten lang genoeg in de schaduw, terwijl deze volle zon nodig heeft, dan geef je bore out een kans. Je bent aan het onder presteren en raakt uitgeput door te weinig inspanning.

Zet je een talent langere tijd in de volle zon, terwijl de groeikracht juist in de schaduw zichtbaar wil worden, dan maak je een burn out mogelijk. Er wordt teveel  inspanning gevraagd.

Talenten die het liefst in half schaduw groeien, zijn minder gevoelig voor over- of onder belasting. Ze bewegen gemakkelijker met de omstandigheden mee.

Simpel gezegd: hoe uitgesprokener een talent, des te groter de kans op een bore- of burn out.

  • Is het jou behoefte om in de spotlight, of juist meer vanuit de achtergrond te werken?
  • Wil je veel overleg, of heb je dat niet nodig?
  • Werk je graag alleen, of doe je dat liever samen?

Dit soort vragen zou ieder voor zichzelf moeten beantwoorden. Want je weet wat er gebeurt als je een druif op een schaduwrijke plek zet………..Dat kan een dure tuin worden!

Natuurlijk leiderschap is niet moeilijk als je eenmaal weet wat jouw groeiwijzer je vertelt. Zelfkennis zorgt dat je precies weet wat er op jouw gebruiksaanwijzing staat! Je kunt dat niet aan anderen overlaten. Die wijsheid draag je al heel lang mee en hoef je alleen maar bewust te worden.

En als je geen groene vingers hebt, weet je vast wel een coach te vinden die je wegwijs kan maken.