Onbewust leren kinderen al van jongs af aan dat ze op de één of andere manier dingen niet zelf kunnen. Er zijn lijstjes, maatstaven, protocollen, methodes, toetsen en andere hulpmiddelen om ‘goed’ te kunnen functioneren.
Het allerbeste middel om een kind zelfvertrouwen te geven is het niet te willen geven. Je kunt een kind geen zelfvertrouwen geven……..Je kunt het ‘m wel laten ervaren. Dat war ervoor nodig is ligt al in het kind zelf. Verankerd in het lichaam. Het functioneert uitstekend en moeiteloos wanneer dit  toegankelijk is en ‘AAN’ staat. Wat je een kind wel kunt geven, is hoe hij het kan vinden.

De vuurloop verbindt kinderen met deze innerlijke ‘aan-knop’. Ze ervaren wat het is en hoe het voelt om te vertrouwen op hun natuurlijke vermogens. En ze ontwikkelen veerkracht en vertrouwen in plaats van hiervan te vervreemden. Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen….

Wat je via je lichaam ervaart, vergeet je nooit! Het spreekt de dieper liggende menselijke lagen aan. Dat geeft een levenslange vertrouwensbasis waar je op voort kunt bouwen. Dat is wat je wilt wanneer je met kinderen werkt! Vanuit aandacht, samenwerking, plezier en leiderschap.

Vuurlopen is een van de oudste menselijke rituelen op de wereld. In allerlei culturen wereldwijd.

Op blote voeten over hete kolen lopen lijkt voor ons voorstellingsvermogen niet direct het meest intelligente idee. En ook nog met kinderen…. Waarom???? Het antwoord is simpel: omdat het werkt! Het doet iets essentieels voor mensen op alle lagen van ons menszijn. Dat is de reden dat het al duizenden jaren bestaat.

En dat is waarom ik vuurlopen aan kinderen geef: ze laten ervaren dat ze precies goed zijn zoals ze zijn en dat ze zelf, vanuit zichzelf ervaren wat ze kunnen. Kinderen en vuur, prachtcombinatie.