bore out

Dit had ik nog niet eerder meegemaakt: iemand die het begrip bore-out niet kent!

Nu is dat in zijn geval niet zo verwonderlijk. Hij verdient met heel veel plezier zijn geld als zelfstandig muzikant. Net als  gisteren op ons festival, speelt hij met collega’s op alle mogelijke plekken, heerlijke jazz. Hij doet waar hij zich helemaal gelukkig bij voelt. Verveling als professional? Nee, dat kende hij niet, zei hij.

Het gesprek met deze gitarist en zijn collega’s werd alleen maar levendiger toen hij zich ook ineens realiseerde, dat je van onder-presteren (bore-out) ook moe en gesloopt kunt raken. Daar heb je niet perse een burn out voor nodig!

Ik vergeleek het  met langzaam rijden in een Formule 1 racewagen: De banden en motor warmen niet op, de aerodynamica helpt onvoldoende voor een goede wegligging; kortom: het potentieel wordt niet benut. Het gevolg is dat je als coureur harder moet werken om de bolide op de baan te houden.

Als je liever een natuur-beeld wilt: je kan ook denken aan een ijsbeer in de dierentuin.

De moraal van dit verhaal:

Hard werken kan uitermate gezond zijn, als dat bij je past. Dan heet het ook geen hard werken meer.

Jezelf opgesloten voelen in een baan, of toeschouwer blijven van je eigen talenten, is net zo ongezond als teveel geven. Bore out is meer dan verveling. Het holt uit. De energie die je in je hebt, wil gebruikt worden. Je kan daar maar beter de dirigent van zijn. Of in het geval van deze man, de muzikant.